Personal inom skola och fritidshem i Arboga

Den 21 december i år byter vi ut våra nuvarande skolsystem Procapita och Edwise mot Edlevo och Unikum. Tieto och Unikum kommer även användas i Köping och Kungsör.

När det är dags för övergången till Edlevo och Unikum kan du och dina elever logga in med era respektiva ad-konton. Inuti Unikum kan vissa funktioner som hanterar känslig information kräva att du som personal identifierar dig med BankID eller Freja eID.

Unikum

Unikum används av vårdnadshavare, elever och medarbetare i samtliga skolformer och är platsen där du som medarbetare bland annat:

 • Kommunicerar med hemmet och elever
 • Skapar planeringar
 • Dokumenterar
 • Hanterar omdömen, individuella utvecklingsplaner, extraanpassningar och åtgärdsplaner

Inloggningssida till Unikum

Logga in till Unikum här
(Observera att inloggningen fungerar först efter din kommuns startdatum i Unikum enligt ovan)

E-Learning och guider i Unikum

Innan du börjar använda Unikum i skarpt läge vill vi att du går din e-learningutbildning på Unikum Academy, klicka på länken nedan:

 • Unikum Academy hittar du information, självskattningsverktyg och e-learningfilmer om hur du som medarbetare i skolan använder i Unikum. Unikum Academy ligger öppen för alla att använda och kräver inget inlogg.
 • Unikum Demomiljö är Unikums demomiljö/testmiljö som är öppen att använda för alla medarbetare och elever. Här kan ni logga in med olika roller och testa Unikum. Allt ni lägger in i demomiljön rensas varje natt.
  Ni hittar demokonton på Unikum Academy (klicka på din roll så står de listade på förstasidan).
 • Unikum inspelade utbildningar: här kan ni titta på inspelningarna från de utbildningar som Unikum har haft med oss inom Köping, Arboga och Kungsörs kommuner.
 • I Unikumbloggen hittar ni blogginlägg, inspelade webbinarier och möjlighet att delta i webbinarier med Unikum. Det är kostnadsfritt att delta i ett webbinar om du önskar anmäla dig till en sittning.
 • Uppgifter utförs i Unikum med Unikums egen uppgiftshantering eller i Teams som är integrerat med Unikum. Har eleven en iPad fungerar det bäst för eleven att utföra uppgifter inuti Unikum och inte inuti Teams. På en Mac eller PC fungerar det bra att jobba i både Unikum och Teams.
  Här kan du kika på ett webbinar om Unikum och Microsoft Teams
 • I Unikums Kunskapsdatabas hittar du mängder med lösningsbeskrivningar och guider om Unikum.

Edlevo

Edlevo är platsen där du bland annat:

 • Ser schemat
 • Hanterar närvaro och frånvaro
 • Sätter betyg
 • Rapporterar resultat ämnesprov
 • Hanterar ledighetsansökningar
 • Hanterar schema och in- och utcheckning för fritidshemsbarn

Du kommer åt alla funktioner genom den så kallade "Pedagogingången" i Edlevo. Unikum och Edlevo är integrerade med varandra så du kommer åt funktionerna i Edlevo genom länkar i Unikum. Observera att du tidigast kan logga in i pedagogingången efter din kommuns startdatum i Edlevo (se ovan).

Logga in till "Pedagogingången" här: Pedagogingång Arboga kommun

Guider Pedagogingången Edlevo (pdf)

Närvaro och Frånvaro (pdf) Pdf, 13.8 MB.
Ledighetsansökan (pdf) Pdf, 2.9 MB.

Information till vårdnadshavare

Vårdnadshavare laddar ner apparna Edlevo och Unikum Familj. I appen Unikum Familj kan vårdnadshavarna följa sina barn som går i de förskolor och skolor som använder Unikum. I appen Edlevo hanteras framförallt frånvaroanmälan och schema till fritidshem. Unikum och Edlevo är sammanlänkade så vårdnadshavare kommer åt betyg, schema och allt annat som finns i Edlevo genom länkar i Unikum. Inloggning till båda apparna sker med Bank-id eller Freja eID.

Information om Unikum Familj

Information till vårdnadshavare om de nya digitala miljöerna kommer även att publiceras på kommunwebben inom kort.

Behöver du hjälp?

För frågor gällande systemen; kontakta i första hand administratören på din skola. För frågor gällande ditt ad-inlogg; kontakta helpdesk@vmkfb.se

Kontakt för den här sidan: Webmaster
Senast uppdaterad:


© 2018 Västra Mälardalens Kommunalförbund