Klarspråkschecklista för webben

Klarspråk handlar om att anpassa texten till dem som ska läsa den.

Gör så här för att nå fram till läsarna och hjälpa dem att göra rätt:

 • Ha bara med det innehåll som behövs för att läsarna ska kunna förstå och utföra sin uppgift.
 • Utnyttja textens huvudrubrik, ingress och mellanrubriker för att förstärka textens viktiga budskap.
 • Använd ett begripligt, enkelt och personligt språk, som inte krånglar till det i onödan.

Tänk efter innan du börjar skriva eller redigera

För att kunna anpassa texten till läsarna behöver du först tänka igenom vad texten ska användas till, och vilka det är som ska läsa den.

Vad vill du uppnå med texten?

Fundera på vad texten är till för. Varför behövs texten, vad ska hända när läsarna har läst färdigt? Ska det ens vara en text, eller behövs egentligen något annat för att du ska uppnå det resultat du vill åt?

Vilka ska läsa texten?

Försök se läsarna framför dig. Vad kan du anta om dem? Vad har de för förkunskaper i ämnet du skriver om? Hur vana är de att läsa på webben eller på svenska?

När ska de läsa texten?

Fundera på vad du kan anta om läsarnas situation när de ska läsa din text. Är de glada eller arga? Befinner de sig i kris eller vill de lösa en praktisk uppgift?

Vad letar läsarna efter?

Försök sätta dig in i vilka frågor läsarna har när de letar fram texten. Vilken information är viktigast för dem? Vilka budskap i texten måste nå fram för att läsarna ska kunna förstå och göra rätt?

Bearbeta innan du skickar eller publicerar

När du har ett färdigt textutkast, gå igenom texten med hjälp av frågorna nedan.

Syns det viktigaste på håll?

Börja med att bara läsa textens ingress och rubriker. Räcker det för att förstå vad texten handlar om, vem den riktar sig till och vilka budskap som är viktigast? Om inte, fila lite till på dina rubriker och ingresser. Skriv helst rubrikerna som påståenden eller uppmaningar till läsaren. Be gärna en kollega kolla igenom texten snabbt och be den personen sammanfatta vad som verkade vara huvudbudskapet.

Har texten rätt innehåll?

Nästa steg är att titta extra på hela textens innehåll. Saknas det något som läsarna behöver eller vill veta? Lägg i så fall till det som behövs. Står det saker som egentligen inte är så viktiga för läsaren just nu? Stryk! Kolla också om informationen kommer i rätt ordning, så att det som är viktigast för läsarna står först. Kom ihåg att utgå från analysen du gjorde innan du började skriva.

Hänger läsarna med i språket?

Fortsätt med att läsa för att känna efter om språket flyter bra, består av vanliga, vardagliga ord och fungerar även för läsare som inte är så vana att läsa på svenska. Läs texten högt för dig själv, så hör du om det behövs ett ledigare språk, om du behöver förklara något ord eller om du bör ändra till du-tilltal någonstans.

Är texten korrekt uppställd?

Sist av allt ska du kolla igenom textens yta så att allt är rättstavat och följer språkreglerna. Om du känner dig tveksam finns många bra källor att gå till:

 • Språkrådets frågelåda på webben
  I Språkrådets sökbara frågelåda på webben finns svar på hundratals vanliga språkriktighetsfrågor. Frågelådan finns också som mobilapp.
 • Svenska akademiens ordlista
  I Svenska akademiens ordlista (SAOL) hittar du information om hur svenska ord ska stavas, böjas och uttalas. Du kan antingen slå i SAOL direkt på webben eller ladda ner ordlistan som mobilapp.
 • Myndigheternas skrivregler
  Svenska myndigheter är skyldiga att skriva enkla och begripliga texter. Därför innehåller Myndigheternas skrivregler många goda råd även för dig som jobbar på en kommun. Du kan hämta Myndigheternas skrivregler i pdf-format gratis.
 • Svenska skrivregler
  Boken Svenska skrivregler från Språkrådet innehåller rekommendationer för hur du ska använda olika skiljetecken, när det ska vara stor respektive liten bokstav och hur du skriver punktlistor. Svenska skrivregler finns både i tryck och som e-bok.

Kontakt för den här sidan: Webmaster
Senast uppdaterad:


Information

Kontakta oss

Ikon med telefonlur

Växel: 0221-67 00 00
Öppet vardagar

Ikon med kartnål

Hultgrensgatan 4
731 50 Köping

© 2018 Västra Mälardalens Kommunalförbund