7 tips för att underhålla din webbplats

Att alltid hålla sin webbplats fräsch och uppdaterad är A och O. Detta kräver ett
ständigt underhållsarbete – du måste bli din egen webbgårdsmästare.

Baksidan av en dåligt underhållen webbplats kan liknas vid en vildvuxen trädgård. Har du överfulla bildmappar, länkadresser som inte fungerar och onödigt innehåll som skräpar ned blir användarupplevelsen, UX, sämre och webbredaktörens arbete onödigt krångligt. Vi ger dig därför sju tips på hur du kan underlätta underhållsarbetet och skapa bättre förutsättningar för din hemsida.

1. Kontrollera länkar regelbundet

Ta för vana att regelbundet testa länkar. En extern eller intern sida kan ha tagits bort eller så kan en adress vara felformulerad. Felaktiga länkar försämrar användarupplevelsen. Tänk också på att felaktiga redirects påverkar webbplatsen negativt ur ett SEO-perspektiv.

2. Bli påmind om att uppdatera

För att hålla sidan aktuell och fräsch finns det olika verktyg som kan underlätta arbetet. I moderna CMS finns ofta funktioner som gör att du får en påminnelse om att det är dags att se över en viss sida. Uppdatera innehållet och radera det som inte längre är aktuellt.

3. När du vet att en text har ett bäst före-datum

Om du redan vet att det du publicerar kommer vara inaktuellt efter en viss tidpunkt kan du välja att tidsstyra inlägg. Du kan då välja att lägga in ett datum då det du publicerar kommer att avpubliceras.

4. Underlätta för era redaktörer

I ett CMS-verktyg behöver inte alla administratörer kunna se allt innehåll. För att inte belasta era redaktörer med för många komplicerade funktioner kan ni därför behörighetsstyra er webbplats. Redaktörerna behöver bara se det innehåll och de funktioner som de faktiskt använder.

5. Vänta inte med storstädningen

I stället för att storstäda då och då är det bättre att rensa kontinuerligt. Detta handlar till största del om bilder då dessa mappar fylls på i snabb takt. Om du laddar upp tre bilder men bara använder en – ta för vana att slänga de två andra som inte används direkt.

6. Papperskorgen är inte ett arkiv

Det hör inte till ovanligheten att våra digitala papperskorgar växer sig större och större. Men – papperskorgen är inte ett lämpligt arkiv. Tänk så här, behöver du ett arkiv, skapa då en arkivmapp. Se till att aldrig ha mer i papperskorgen än vad som går att överblicka. Det underlättar när den ska tömmas och du slipper radera objekt som du kanske letat efter. Är papperskorgen för full kan det leda till att du inte vågar tömma den då du inte kan överblicka dess innehåll.

7. Tänk till innan ni tackar ja till specialanpassningar

Får du erbjudande om att specialanpassa er webbplats bör ni tänka till ordentligt. En specialanpassning kan fungera suveränt om användaren förstår hur den fungerar. I annat fall kan den snarare dra ner effektiviteten, och det ska man akta sig för. Använd hellre, i så stor utsträckning som möjligt, moduler och standardfunktionalitet. Då får du högre effektivitet och du underlättar webbredaktörens arbete.

 

 

Kontakt för den här sidan: Webmaster
Senast uppdaterad:


Information

Kontakta oss

Ikon med telefonlur

Växel: 0221-67 00 00
Öppet vardagar

Ikon med kartnål

Hultgrensgatan 4
731 50 Köping

© 2018 Västra Mälardalens Kommunalförbund